tiistai 17. toukokuuta 2016

Maailma on lasten

Minun maailmassani lapset ovat enemmän kuin tasa-arvoisia aikuisten kanssa. Lapset on jotain enemmänkin, koska he ovat vasta valmistumassa tämän kaiken vastaanottamiseen, kasvavat kaiken käsittämiseen, opettelevat tavoittelemaan omaa itsenäistä elämäänsä. Me aikuiset ollaan täällä oikeastaan vain sitä varten, että tehdään maailmaa valmiimmaksi heille, jotka ovat meidän jälkeemme täällä. Ei tätä ole kukaan luvannut juuri sinulle (tai minulle).

Minua pistää niin vihaksi kuulla ja lukea kaikkea sellaista itsekästä mossotusta, jossa ikenet pinkeinä naristaan kuinka halutaan lomailla erityisissä hotelleissa ilman lapsia näkyvillä tai kuuluvilla, syödä ravintoloissa ilman lapsia näkyvillä tai kuuluvilla, olla jollain helkatin ripsien tuuheuttajallakin (or what ever se ikinä onkaan) ilman lapsia näkyvillä tai kuuluvilla - eli elää ilman että lapset näkyy tai kuuluu jos ei niin itse haluta. Itsekkäintä lantaa ikinä. Ikinä! Kukaan ei ole sulle antanut sellaista päätäntävaltaa, että koska satut olemaan (luultavasti) jonkin verran lapsia pidempi ihmisyksilö täällä hortoilemassa ja joka tapauksessa iältäsi vanhempi kuitenkin, niin sulla yhtäkkiä olisi joku valta tässä kaikessa. Vaikka sulla itselläs ei olis yhden yhtä lasta ikinä, niin ei sulla silti ole mitään sen suurempaa omistusoikeutta olla näkyä haista kuulua tai kulkea tällä pallolla. Päinvastoin.

Ajattelin vain sanoa, jos joltakulta on päässyt unohtumaan.

1 kommentti:

  1. Juurikin näin. Ymmärrän kyllä sinänsä halun saada hetkiä ilman lapsia - mutta niinhän me suurin osa ymmärretään ja siitähän tässä ei nyt puhuttukaan. Sen sijaan mulla menee myös yli hilseen nämä hotellit yms., mihin lapset eivät ole tervetulleita ja mihin sitten hingutaan. Lapset ovat yhtälailla ihmisiä, ja heidätkin olisi tärkeä osallistaa elämään itseensä - eikä eristää, kuten nykytyylinä tuntuu olevan. Musta tässä unohdetaan myös yksi aika tärkeä asia: lapsetkaan ei ole koko ikäänsä lapsia. Niistäkin tulee joskus aikuisia. Millaisia kokemuksia omasta itsestään heille halutaan tuoda? Millaisen suhtautumistavan haluamme heille opettaa - aikuisuudesta, lapsista?

    VastaaPoista