lauantai 27. helmikuuta 2016

Sukupuoli ei ole sama kuin sukupuolirooli

Sukupuoli
Sana joka määrittää mekaanisen rakenteemme ja osin biologisen toimintamme.


Sukupuoliroolit
Nimitys asialle, joka määrittelee meidän tietynlaista toimimistamme yhteiskunnassa. Eli? Töissäkäymistä, lastenhoitoa, kodinhoitoa, röyhtäilyä, voimankäyttöä, tunne-elämää, jne... joko ymmärsit? Kaikkea mitä me kaikki mahdollisesti teemme. Eli roolitus on jokaisen kohdalla avoin ja ihan itse voi ottaa omakseen sen, minkä parhaakseen kokee. Jotkut joutuvat tekemään yksin kaiken! Joku toinen ei halua tehdä mitään.
 
Sukupuolirooli on sananakin niin vanha, että jopa sen käänteisyys on jo ehtaa retroa. Koti-isä ei ole enää mikään henkeäsalpaava nähtävyys ja kylän tunnetuin sankari, vaan se hiekkalaatikon reunalle asettuva äiti onkin yhtäkkiä kaiken naisasialiikkeen ajaman asian maahanpolkija ja muutenkin taantunut kummajainen - tai sitten ihan yhtä votevö kaikille muille kuten ihmisten elämät muutenkin. Miksi kenenkään mikään oleminen tai tekeminen olisi edes muille mikään "asia"?
Tuntuu, että ihmisten sietokyky kaikkia omia tunne-elämän vivahteitaan kohtaan on täysin kadonnut ja siihen oman elämän hallintaan vaaditaan muilta ihmisiltä asioita, joihin ei itse kyetä. Kuten hyväksymistä.


Kantakaa ihmiset itse itsenne, ottakaa sellaiset "roolit" joissa itse kykenette olemaan.

Tänään tällä kertaa tällaista.
P.S. Saatan olla pikkasen verran ärmäkkä at the moment, koska olen kierinyt tuskallisissa selkäkivuissa viime päivät (ja yöt) ei sillä että haluaisin asiaa enempi korostaa mutta sanonpahan vaan että jurkele.

1 kommentti: