torstai 8. lokakuuta 2015

Kirkasta, kirpeää, koiria, kuttuja, kermaa

 Viime päivinä on ilmat olleet niin ihanat! Aamun kirpakat pakkaset sumuineen ja huurteisine maisemineen, jotka sulavat päivän auringon paisteessa lämpimiksi hetkiksi ihanassa syksyisessä säässä. Koirallisena taloutena nautin suurimmissa määrin näistä kuivista keleistä ja onhan se mukavaa lastenkin kurautumattomuuden kannalta. Lapset itse kyllä löytävät aina jotain mutaa ja liehnaa pihalta kuitenkin sen verran, että saavat kakkumutahiekkakeitoksensa sössättyä.
 Hassua ajatella, että ihan hetki sitten vielä sanoin, että ei ole sukkakelit - siis mulla itselläni. Vielä tarkeni ja tuulikin oli vaan hiuksia hulmuttava hönkä eikä mikään ripset kangistava viima. Täytyy sanoa, että eilen ja tänään onkin sitten ollut jo pikkasen vilakampaa keliä, että olen minäkin taipunut pukeutumaan vuodenajan vaatimalla tavalla! Me tykätään kyllä kaikki olla ulkona useampaankin otteeseen joka päivä ja olenkin aina sanonut, että siellä viihtyminen on täysin pukeutumiskysymys näillä keleillä. Lapsille sitä aika usein äidit innoissaan ostaa tuulen/veden/leikin/kaikenkestävää materiaalia olevat vaatekerrat, mutta entä äidit itse? (ja miksei isätkin). Jo hevoshommista ja ravireissuista lähtien olen tottunut pukemisen ihanuuden ja kurjuuden ja ottanut käyttööni muutamia kikkoja, jotka varmaan on kaikille tuttuja tietenkin, päivänselviähän nuo, kun vähän aattelee.
 
-Ensiksi: muista suojautua kaikelta. Tuulelta, auringolta, pakkaselta, sateelta, lialta, epämukavuudelta.
-Toiseksi: kerrostele. Lähtiessä ja ¨pukiessa voi olla ihan eri olo (siis hiki) kuin hetken päästä tai monen tunnin kuluttua. Myös kelit muuttuu, joten varaudu kaikkeen. Ihan hyvin voi olla kolme paitaa, joista kaksi on liikaa ja ne otetaan pois, kuin uksikin liian vähän ja holotna iskee luihin.
-Kolmanneksi: Suojaudu kokonaan. Untuvatakki niskassa ja karvareuhka päässä ei auta hyytävää pakkasta vastaan, jos sulla on jotkut lipokkaat ohuine pohjineen jalassas. Muutenkin: talviskelillä se kylmä tulee alhaalta päin, joten kunnon paksupihohjaiset popot jalkaan vaan, niin mukavuus prosentti nousee heti yli viidenkymmenen.
-Neljänneksi: Muista, että myös aikuisilla saa ja voi olla vaihtohanskat! Yhtäläillä ne omat näpit jäätyy jos meet lutjaan hanskat kosteiksi ja hetken päästä ei olekaan enää yhtään kivaa (kellään).


 Tänään meidän kylän alakoululla oli eläintenpäivä ja sinne vietiin sitten kodoista ja naapureista eläimiä lasten ihasteltaviksi ja tutusteltaviksi. Meiltä oli Papu-koita pörröturkkinsa kanssa ja hyvin jaksoi pieni pömpiäinen ottaa kaikki sataseitsemänkymmentä ja rapiat oppilasta vastaan iloiten ja pörröturkkiterapiaa tarjoten. Rapsuttajista ei ollut pulaa ja muutama onnellinen sai vähän kokeilla "oman koiran" taluttamistakin, kun niin lutusesti pyysivät. Nuoreksi, vielä pentukoiraksi, Papu jaksoi useamman tunnin rupeaman aivan loistavasti, mutta kotona iski väsy sen kaiken touhottamisen ja valppauden jälkeen - raasu melkein kuorsasi keskellä keittiön lattiaa tossa koko iltapäivän. Yllä olevasta kuvasta saatatte bongata myös vuohen, joka ehkä maailman söpöiten puikahti puun taakse piiloon meidän hurjaa karvamörriämme.
 Olen varmaan ennenkin maininnut, että meillä lapset automaattisesti saa auttaa hommissa, myös keittiöhommissa. Ja näistä kahdesta pienimmästäkin on jo ihan oikeasti apua, kun esimerkiksi taitavasti vatkaavat kerman - ja hoitelevat vielä jälkisiivouksenkin siihen päälle!
Ja niin. Täällä maalla on kuulkaa semmonen vapauttava seikka, kun täällä asuu. Että saa ja voi pukeutua ihan niin kuin haluaa sillätavalla aikuisten oikeasti, eikä sitä kato yhtään kukaan missään ikinä. Aina et edes sinä itse. Ja mitä sen oikeastaan on väliäkään? Tärkeintähän on se, että on nauttinut nekin hetket, eikä kulkenut mitäkaikkinytmustaajattelee ilmeellä kaiken ihanuuden tuhlaten.
 
Elämästä saa nauttia! Eläminen saa olla hauskaa!

7 kommenttia:

 1. totta puhut,joskus tuntuu,ett nyky-ihminen ei taho osata kylmiin keleihin oikein varautua :) huikee päivä koululla,tollasia sais olla enemmän ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Ehkä se johtuu siitäkin, että aina ollaan menossa autolla, niin siellähän sitten tulee kuuma jo aika helpostikin. Meidän kylän alakoulu on kyllä erityisen esimerkillinen noissa eläinasioissa! Siellä oli pitkään koulukoira ihan sisälläkin ja oli aivan mahtava juttu kaikille.

   Poista
 2. Tosi kauniita syyskuvia! Kyllä sitä koiran omistajana on todella alkanut nauttia noista kuivista keleistä. Toivottavasti tämä jatkuu! Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No aivan, ja kiitos kommentista Sari! Hyvää viikonloppua sinne myös :)

   Poista
 3. Sulla on kyllä ihan loistava blogi ja ihana kirjoitus tyyli! :)

  VastaaPoista