sunnuntai 16. elokuuta 2015

Paikalliset pärinäpojat ja -pimut, enkelit helvetistäkö

Taas ne on liikkeellä, ne hirveän kamalat nuoret, mopoilijat. Ajavat pahaäänisillä helvetinkoneillaan ajoneuvoillaan läpi kylänraitin ja jättävät jälkeensä kitkerän hajun ja korviaan pitelevät lähimmäiset. Ajavat pihoissa aamuneljään ja pitävät lähitalojen asukkaita väkisin siinä hereillä ja järjenmenettämisenkin partaalla lopulta. Joku maatalon isännyydestä haaveileva kyntää urheilukenttää pyörällään, kun niin kovin omaa perunapeltoa olis vailla. Osa jäähdyttelee kuumenneita tunteitaan moottoreita nauttimalla taukopaikalla virvokkeita, joidenka jälkeen sarviin tarttumista pidetään tyhmänmerkkinä, mutta jolleka sillekin löytyy aina näitä haluajia ja ehdokkaita. (Niitä saa myös kätevästi suoraan paikalliselta poliisilta, jos ihan kamalasti mieli nyt rupes tekemään).

Hermonsa siinä etulinjassa menettäneet kirjoittavat lehdet ja keskustelupalstat täyteen kritiikkiä ja soittavat tarpeeksi valvottuaan ja pinnojaan piukeiksi kiristeltyään poliiseja paikalle olemaan nuorille se kasvattava vanhempi joka Jokaisen Vanhemman Käyttöoppaassa on kyllä annettu meidän tehtäväksi, mutta jota jostain syystä kaikki eivät ole vielä lukeneet ihan sinne asti (meitä on niin eritasoisia lukijoita, sanottiin peruskoulussakin, joten näin se sitten menee peruskoulun jäkeenkin). Nämä vanhemmat taas aivastelevat kukkahattuallergisina niillä samoilla palstoilla ja vaativat sitä luonnonihmettä ilmiantamaan itsensä heti, joka on aikuiseksi asti päässyt kasvamaan olematta nuori siinä välissä.

Ihan ei mene nyt niinkuin pitäisi.

Nuoret, te nuoret miehet ja naiset, pojat ja tytöt. Te olette ihan kelpo ihmisiä. Joku voi olla vähän enemmän kelpo kuin se joku toinen, mutta ymmärtänette tarkoitusperäni. Tokihan aikuiset, kukkahatuilla tai ilman, ymmärtävät nuoruuden hullunkiillon silmissä ja sen vapauden ja menemisen riemun, kun kerrankin pääsee! Ei väliä minne, kunhan pääsee. Vau! Se tunne, kun ei tarvi sotkea fillarilla (sattuu perskannikoihin sitäpaitsi), eikä kinuta porukoilta kyytiä jonnekin, vaan saa olla asteen verran vapaampi ja itsenäisempi, kun päättää itse omista aikatauluistaan. Sitäpaitsi, koska me aikuiset oikein hukattiin se ryhmäytymisen kulttuuri, mitä nuoret ihailtavasti ylläpitää? Siinä on porukassa tilaa olla ja olla vaikka olemattakin. Aikuisempi taitaa tarvita aina jonkun järjestetyn paikan pystyäkseen samaan, nuorilta tulee tämäkin vielä niin aidosti.

Mutta kelpo tyypilläkin voi olla huonoja päätöksiä, täysin päin ketunpersiitä menneitä valintoja ja suurta myötähäpeää kanssaihmisissä aiheuttavia typeryyden ihmetekoja. Eihän tässä kukaan kai tekemätön ole, mutta se on semmoinen tämä luonnon järjestys, että ensin minä teen ja mulle sanotaan ja minä opin, sitten sinä teet ja minä sanon siitä sulle ja sinä opit. Että ota nyt silmä käteesi ja mieti olisko kuitenkin aika tehdä niitä parempia valintoja. Onhan siinä se vaara tietenkin, että joku tylsä naapuri tai kylänmies saattas alkaa sanoa sua fiksuuntuneeks ja sehän on sitten nolompi paikka, ymmärrän. Mutta ota nyt kuitenkin riski ja kato kuinka käy, huomaaks kukaan sua edes kun oot sillätavalla huomaamaton ja hajuton tapaus - hyvässä lykyssä kukaan ei sano sulle mitään, kun ne kyörää vaan niitä jurkeleen pahantekijöitä.

Nyt kun sitten nää nuoret on vihdoin ottaneet tän iloisen askeleen kohti vastuuta itsestään, niin on vanhempien aika tehdä aivan samoin. Vanhemman duuni on aina, ja mä muistutan AINA, olla vanhempi. Ei mukavuuspisteitä keräävä kaveri tai se kuulein mutsi in da hood pelkästään siksi, että kantoi kaljat kavereillekin kaupasta. Vanhemman työsoppari on allekirjoitettu siinä vaiheessa kun on kylvöhommiin ryhdytty ja siinä ei ole tota irtisanomispykälää ollenkaan. Se on sun duuni ja olis paree tehdä se niin hyvin kuin mahdollista, koska palkka maksetaan sitten vasta siinä vaiheessa, kun kaikki on tehtynä ja korjaamiselle ei ole aikoja varattuna. Jos et sä pidä sun lapses turvallisuutta aina ykköshuolenasi, niin minkälainen vanhempi sinä oikein silloin todellisuudessa olet? Eikös olis kuitenkin ihan kiva olla se tylsä nolo nipo, jonka mukula mököttää siellä kotona, kuin kaveriäiti sille joka ei koskaan saanut kasvaa aikuiseksi...? Kysyn vaan, koska muuten en ymmärrä.

Nyt kun on nämä vakavat asiat otettu esille, niin voitaisko pitää ne jokainen myös siellä mielessä? Ollaan me aikuiset ikämme valtuuttamalla tasolla (vielä hetken) näiden nuorten silmissä ja lopetetaan se sievistely kaiken semmoisen suhteen, että kaikinpuolinen asioista sanominen olis huonoksi meille kaikille. Eihän niitä sanomisia tarvi kenenkään lukea tai kuunnella, jos ei ne sua kosketa! Minäkään en lue päivittäin Hankasalmen uutisia, vaikka nekin varmaan on joillekin ihan tärkeitä. Jos sun nuores on sun kartallas niin kauheen hieno juttu. Jos nyt kumminkin on jotain häikkää tossa paikannettavuudessa, niin vaikka kuinka ärsyttäis ja nolottais jonkun syyttävät sormet ja kärkkäät sanat, niin ota hyvän tähen kulkupeli alles ja selvitä asia: missä se oma nuori on, kenen kanssa ja mitä siellä tapahtuu. Vähän se toki vaatii viitsimistä, mutta seKIN lukee siellä sun työsopimuksessa.

Ja niin saatiin rauha tähänkin kylään ja kaikilla ihmisillähän oli hyvä tahto toisiaan kohtaan tästä eteenkinpäin.

P.S. Hyvä on hiihtäjän hiihdellä  (sanoi Eino Leino) ja kirjoittajan kirjoitella (sanon minä), koska olen sillätavalla puolueettomassa tilassa tämän kylän katurauhaa käristävän asian telmussa. Minulla ei ole juurikaan enää, eikä toisaalta ole vielä, niitä mopoilijoita ATM taloudessani, mutta lupaan teille, asiain niin vaatiessa, palata nöyrästi itsekin tämän kirjoituksen äärelle ja koittaa parhaani siinä missä te kaikki muutkin koitatte, mä tiedän.

6 kommenttia:

 1. Mä niin tykkään, että sä nostit tän(kin) asian esille. Meidän naapurustossa pörrää taas mopoautot, mopot, skootterit ja kevarit yötä myöten isoilla porukoilla. Ja päivisinkin. Ääntä kestän, mutta päivisin pelottaa, vasta joku ajoi kevyenliikenteenväylää kevarillansa (mopoilukin kielletty mokomalla pätkällä) kellonaikaa jolloin ekaluokkalaiset talsi koteihinsa. Toinen sankari pyyhkäs kaveri kyydissänsä (oli niillä sentäs kypärät molemmilla) kaksia punaisia päin. Sellasta päivää ei olekaan, etteikö noi kuolemattomat nuoret tuolla tulis auton eteen kolmion takaa tai vaihtaisi kaistaa vilkkuja käyttämättä saati muuta liikennettä seuraamatta.

  Joka päivä tuolla liikenteessä toivoo, että nuo kuolemattomat nuoret olis kuolemattomia vielä huomennakin. Ja silti aina saa lukea uutisista, kuinka jonkun kuolemattomuus loppui liian nuorena ajokortin haltijaksi vanhempien ostamalla mopolla auton alle.

  Niin kuin toivoisi nuorten ymmärtävän oman henkensä arvon ja kertaluonteisuuden, toivoisi myös jokaisen aikuisen autoilijan sitä kunnioittavan. Mopo liikenteessä on yhtä elävä varoituskolmio kuin koulutaivaltaan aloittava lapsi keltaisessa heijastinreunaisessa lippiksessään. Arvaamattomia yhtäkaikki.

  Aijoo sä siitä äänestä. Ois se kyllä pirskatin kiva, jos noi vanhemmat myös täällä kaupungissa vähän viittis seurailla mihinkä aikaan se oma nuoriso on menossa ja mitä tekemässä. Että klo 02 ei välttämättä kummiskaan kuuluis keskellä viikkoa ajella mopollansa p*llurallia kerrostalon parkkiksella, niinku ehkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SanKari, aivan samaa on täälläkin valitettavasti, että se varomattomuus tavallaan leviää ensin yhdestä pienestä jutusta lopulta aikamoiseksi kauhistuksen virraksi. Pelottaa heidän ja muiden puolesta ihan todellisesti.

   Mä kans ihmettelen sitä asiaa, että oli mopoa tai ei, niin mitä tekee lapset aamuyösti yhtään missään muualla kuin kotonaan! Mutta ehkä meitä vanhempia on sitten niin erilaisia, että toisten mielestä se ei ole ollenkaan kynnyskysymys tässä (näin olen kuullut).

   Poista
 2. täällä noihin pärinä-poikiin puututaan äkkiä ja peri-aatteella "koko kylä kasvattaa"..Siitä huolimatta niitä aina joskus riittää,jopa häiriöksi asti...Mutta pahempaa minusta ne ratti-juopot aikuiset :( Ei sen vertaa järkeä päässä ett jättäs alkoholia nauttineena väliin auton rattiin menemisen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin Suvi sitä koitetaan, vaan yhtä äkkiä on joukko vanhempia vastustamassa toisten asioihin puuttumista :) Tänne saatiin aikaiseksi mopopaja, ihan vapaaehtoisvoimin, jotka saa kerran viikossa näprätä mopojaan huoltsikan tiloissa aikuisen henkilön ohjauksessa. Tosin ei siellä näy niitä vanhempia pahemmin jonottamassa ohjausvuoroihin, että toivottavasti ei kaadu siihen koko homma. Musta ei olis kuin haittaa, kun en tiedä mopoista mittää :D

   Rattijuopot on kyllä ihan alimmasta.

   Poista
 3. Meillä kanssa täällä päristellään välillä niin että kyllä joo mietityttää että nyt on joku juttu päässyt vanhemmilta unohtumaan. Sitä oon kanssa miettinyt että vaikka noihin mopoihin ja muihin härpättimiin on se 15v ikäraja niin eihän se sitä tarkoita että jokainen on 15 täytettyään kypsä sellaisen menopelin saamaan saatika sitä käyttämään. Että jos on se oma vesa vielä niin keskenkasvuinen että ei kykene huomioimaan esimerkiksi turvallisuutta ja muita ihmisiä, niin mikä pakko sille on se värkki kuitenkin alle iskeä kun se 15 tulee täyteen?? Ymmärrän toki että syrjäseuduilla se helpottaa esimerkiksi vanhempien kuljetustaakkaa. Mutta siitä huolimatta. Musta juuri teini-iässä jos missä se erottuu, miten eri tahtia nuo samanikäiset kasvaa ja kehittyy. Toiset on 14-vuotiaana jo ihan toisella tapaa kypsiä ja toiset saavuttaa saman vasta joskus 17-vuotiaana.
  Ja ihan samahan koskee oikeastaan kaikkia ikärajoja niin kauan kun jälkikasvu on alaikäistä. Ne on suuntaa antavia, toki osittain laki sanelee mutta loppupeleissähän se vastuu ja arviointi on vanhempien käsissä. Että riittääkö ikä vai ei.

  Koko kylän täytyy kasvattaa mutta vastuu pitää aina löytyä sieltä kotiseinien sisältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osais Kukkis itse paremmin asiaa sanoa! Juuri näin, vanhemmat ei vaan (musta tuntuu) uskalla olla vanhempia ja tiukkoja niille lapsilleen, vaan se on jo suurinpiirtein kymmenvuotiaasta "määrätty" että koska se mopo pihaan napsahtaa (ja luultavasti napsahtaa jo aiemmin kuin ikä ja laki sallis). Surullista!

   Poista