torstai 27. elokuuta 2015

Liikenneturvallisuus on asennetta

Nyt on niin paljon, (tarkalleen ottaen liian paljon), esimerkkejä siitä, kuinka liikennekulttuuri on muuttunut entistäkin järkyttävämmäksi. Ketään syyllistämättä ja samalla kaikkia, pyydänkin jokaista miettimään omaa suhtautumistaan koko asiaan.

-Vaikka olet suojatiellä, se ei tarkoita etteikö minnekään päin pitäisi katsella, liikennettä kuunnella ja suunnitelmia muutella jos tilanne niin vaatii. Oikeassa oleminen on sivuseikka siinä tilanteessa! Pienet lapset, jotka eivät kykene havainnoimaan liikenteestä tälläisiä asioita, eivät voi siellä yksin kulkea. Piste! Aikuisilta löytyy kyllä vaatimuksia tähän paikkaan kaikkia muita kohtaan, mutta miten olisi kuitenkin se oma vastuu siitä omasta lapsesta. Ennenkaikkea.

-Vaikka olet autoilijana vihreillä valoilla kääntymässä jonnekin minne aina ennenkin olet kääntynyt niin että kyynärpäät soi kun rattia väännät, niin katso. Katso hyvä ihminen! Katso tänään! Siellä voi olla ihan mitä vaan ja se on just tasan siitä kiinni miten SINÄ siinä tilanteessa päätät asennoitua, otatko varman päälle kuitenkin vai menetkö koska ennenkin on menty. Sinun asenteesi ratkaisee muuttuuko ihmisten (sinä mukaan lukien) elämä siitä päivästä ikuisuuteen lopullisesti, vai jatkuuko jokaisen päivä hyvin ja tutuissa merkeissä , kuin ei mitään olisi ollutkaan.

-Kun jotakin meinaa tapahtua, sinä tai joku MEINAA jäädä vaikka auton alle, niin hyvä kun tuot asian esiin julkisesti ja kaikissa mahdollisissa medioissa. Muistathan myös lisätä mitä SINÄ olisit voinut siinä tilanteessa tehdä toisin. Koska aivan varmasti olisit. Lisää se aina, niin olet paljon uskottavampi kaikessa mitä sen jälkeenkin sanot.

-Kun sitten näitä ilmoituksia sinne mediaan tulee, että siellä meidänkin tiellä harmaa auto ajoi kahta kaistaa koko matkan kylille päin tiistaina kello yks, että mitäköhän mahtoi olla senkin päässä niin - niin muistathan että jos olet se harmaalla autoileva, tai hänen tuttavansa tahi naapurinsa, niin otathan tästä opiksi! Älä ensimmäisenä ala haukkumaan mokomia ihme kyyliä ja huutamaan näille muille, että hankkisivat nekin elämän. Vielä kun kaikilla ON elämä, niin siitä kannattaa kyllä pitää huolta itse kunkin.

Jokainen kylä, tienylitys, risteys, auto, kulkija on se joka ratkaisee ja jos me nyt päätämme, niin meidänkin reittimme  ja kylämme on tästä lähtien niin turvallinen kuin mahdollista.


8 kommenttia:

 1. näinpä,se itsekkyys näkyy liikenteessä liianki voimakkaasti :( ollaan olevinaan teiden kuninkaita,jossa määrään vain minä ite...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Ja tuntuu että vanhempi väki on vähintään yhtä vaaraksi siellä kuin nuoremmatkin. Huh.

   Poista
 2. Olen samaa mieltä, että liikenneturvallisuudessa on nyt todellakin parantamisen varaa. Se on vain niin äärettömän kamalaa kun näitä vahinkoja sattuu. Me tavalliset henkilöautolla kulkijat, emme todellakaan tiedä, miten huonosti sieltä ison auton peileistä näkee. Peilejä on parannettu ja isonnettu, mutta edelleen sivuille jää isot "kuolleet kulmat" ja jopa peilin taakse jääminen on mahdollista. Joten yritetään ymmärtää myös ammattikuskeja. He eivät taatusti tahallaan aja kenenkään päälle. Ovat siellä tien päällä töissä ja olisi hyvä jos oppisimme heitä kunnioittamaan hieman enemmän kuin tällä hetkellä teemme. Monen kuskin elämä muuttuu onnettomuustilanteessa niin täydellisesti, että ammattia on vaihdettava, kun rattiin ei enää pysty menemään.
  Lapsille olisi syytä opettaa, että vaikka valo on vihreä, kannattaa katsoa kuitenkin ettei ketään ole tulossa ja ainakin se puhelin pitää pitää repussa koko kotimatkan. Eikä nuo kuulokkeet korvillakaan ole paras tapa ulkoilla. Paljon jää sivuun, jos tekee jotain muuta kuin keskittyy liikenteeseen.
  Toivottavasti yhtään lasta ei enää tänä syksynä jää auton alle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen ammattiautoilijankin on opittava ajamaan niin että kuolleet kulmat tulee tarkistettua, vaikka mikä olisi. Itse ajan autoa jossa on leveät palkit ja kuolleisiin kulmiin jää autotkin saati jalankulkijat. Mutta tiedostan sen ja siksi varmistan varmistamisen jälkeenkin, aina. Toivotaan!!

   Poista
  2. Juu en tarkoittanutkaan ettei hänen pidä niitä tarkastaa. Tarkoitin vain, että hän ei todellakaan näe sieltä tarkastustenkaan jälkeen välttämättä kaikkea eikä varsinkaan niitä pieniä lapsia, jotka tekevät äkkiliikkeitä. En usko, että yksikään ammattiautoilija jättää tarkistamatta tilannetta sen vaatimalla tarkkuudella. Tällä hetkellä heillä kaikilla kuitenkin pitää olla jo ammattipätevyystutkintokin taskussaan. No rekkamiehen tyttärenä ja linja-autonkuljettajan äitinä puolustan tietysti tätä ammattiryhmää aina ja kaikkialla. Koska olen huomannut, ettei heitä tällä hetkellä juuri kukaan kyllä puolusta. Kyllä minut opetettiin lapsena katsomaan monta kertaa molempiin suuntiin ennen kuin mentiin suojatielle eikä mitään äkkiliikkeitä ollut lupa tehdä. Mutta tällaista tämä on.

   Poista
 3. Minä poltin päreeni viime viikolla, kun meinasin jäädä lapsi sylissä,toinen vieressä auton alle. Kun yksi auto pysähtyy siihen suojatien eteen päästääkseen jalankulkijan yli,niin muidenkin autoilijoiden kuuluu pysähtyä. Mutta mukaan mahtuu niitä mulkkuja, jotka ei piittaa tai tiedä tätä. Muija kurvasi kuin pahin rallikuski ja juuri sain huudettua ekalaisen takaisin ja itseni samoin. Yleensä minä en näistä perusta,mutta nyt kyllä,kun kyseessä oli lapset. Ja vaikka eivät olisi olleet edes omiani,olisin raivostunut. Kenelläkään ei pidä olla niin kiire,ettei ehdi pysähtyä ja katsoa. Kyllä ihmishenki on myöhästymistä tärkeämpi.
  Mutta myös jalankulkijalla on vastuu,ei punaisia päin,aina suojatien yli,muistaa katsoa molempiin suuntiin ennen ylitystä. Sama homma pyöräilijöillä.
  Kun kovasti vingutaan, ettei mopoilijat osaa liikennesääntöjä, niin pitäiskö sitä kurkata peiliin ja miettiä,osaako itsekään ja missä voi parantaa. Tässä olisi varmaan jokaisen autoilijan mietinnän paikka, ajaako niin,että muistaa ottaa muut huomioon,minunkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen elänyt myös kauhunhetkiä autossa, kun olen pysähtynyt päästämään suojatien yli ihmisiä ja naapurikaistaa autot paahtaa vaan..... aivan kauheeta.

   Poista
 4. Näistä allejäämisistä jokainen on liikaa :( järkyttävää lukea tämmöistä!
  Muakin aina hirvittää kun omat pojat välillä ajelee harrastuksiin ja kavereille itsekseen. Osaako ne siellä yhtään itse katsoa mistä voi mennä ja milloin, välillä ajelee ihmiset niin lujaa keskustassakin. Ei voi muuta kuin käydä niitä liikenne sääntöjä kymmenen kertaa päivässä läpi lasten kanssa, aina uudestaan..

  VastaaPoista