sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Missä vaiheessa on annettu lupa lopettaa huolehtimasta omista lapsistaan

Mä en nyt oikein jaksa ymmärtää. On nähtävästi ihmisiä, joidenka mielestä yksi äiti ei voi antaa tarpeeksi virikkeitä vaikka kahdelle lapselle yhtä aikaa kotona - mutta saman ihmisen mielestä yksi ihminen pystyy kyllä antamaan seitsemälle lapselle oikeinkin hyviä virikkeitä. Kun siihen porukkaan lykätään kahdeksas, niin johan älistään taas. No hoida hyvä ihminen itse sitä lastas! KAks on vähemmän kuin kahdeksan, mun huonolla matikallakin laskettuna...

Jokaisen pikku nuppuselle pitää olla ulkopuolisen tahon järjestämää toimintaa ja hoitoa ja kaikki mitataan tiimalasilla, että varmasti menee suositusten ja filosofisten kasvatusdiagrammien mukaan. Pienille vauvoille vaaditaan värikylpysotkuneandertaaliharrastuksia, koska muuten näistä tulee väärin kasvaneita aikuisia.

Yhtäkkiä, kun nää lapset onkin isompia, sellaisia kunnon kouluikäisiä, jotka monen aikuisen mielestä pärjää ihan hyvin yksin kotona tai kaupungilla tai harrastuksissa tai kaupan kassajonossa, mutta joilta ei kuitenkaan näiden samojen aikuisten mielestä voi odottaa anteeksipyyntöä vaikka olisivat törttöilleet, ei käytöstapoja muutenkaan koska ovat mitään ymmärtämättömiä lapsia ja varsinkaan ei itse ojenneta tai opeteta niitä lapsia, koska täytyyhän mahdolliseen ongelmaan nyt olla oikeus saada ulkopuolista apua joltain taholta ja heti.

Ihmiset on ihan ulkona koko suakelin vanhemmuustouhusta. Se oma homma jatkuu ja se rankin osa vasta alkaa siinä vaiheessa, kun lapsi on sen ikäinen että lähtee itse fillarilla kauppaan hakemaan omat karkkipäiväherkkunsa. Jos sä siinä vaiheessa istut olkkarin sohvalle huokaisten kuinka sun työs on tehty niin saisit joutua selliin siitä hyvästä. Sun tehtäväs on tästä lähin tsiljoonakertaa vaikeampaa, koska ennen sä toimitit lapses aikuisen huomasta aikuisen huomaan ja takaisin. Sait raportin sen pieruista ja rumista sanoista ja kotiin tuotiin sen tekemiä taideteoksia ja muita mittareita joilla pysyit kärryillä kaikesta älyllisestä kehityksestä pikku palleroisessasi. Nyt sun lapses painelee ilman rajoja tuolla. Kukaan ei ole sitä vahtimassa kun se sylkee kaupassa toisten ostoksiin, kukaan ei ole ojentamassa kun se heittelee kiviä autojen tuulilaseihin tien poskesta. Sä istut siellä sohvalla naapurin mirkku-irmelin kans juoruamassa zumba-tunneista ja toivot ettei se julle vielä kotiudu, koska sä et ole edes katsonut jääkaappiin onko siellä sille mitään sapuskaakaan.

Entisen reissuvihko-mitenpäiväonmennyt- palautteen sijaan sä saat ihan toisenlaista palautetta sun jullestas , jos siis saat, koska aina et edes saa vaikka syytä oliskin. Netin paikalliset keskustelupalstat pursuaa "kenen helketin kakara siellä taas oli potkimassa kaupan roskikset nurin, se sama raitahuppari taas" - tyylistä kommenttia ja sä et tässä uudessa tilanteessas (koska sunhan piti päästä jo helpolla!) hyväksy millään tätä tämmöistä. Ei ole sun hupparijulle, ei, ja menis sanoja ihan itse sinne korjaamaan jäljet kun kerran on paikalla ollut! Tartte tulla nettiin tommosia perättömiä juoruamaan. Sitä paitsi kun sä kysyt jullelta, että olitko sä siellä roskiksilla, niin se sano että ei ollut vaan ne kaikki muut oli. Siitä saitte.

Koulut ovat helisemässä täysin holtittomien lasten vanhempien suhteen. Laki antaa aika pitkälle vanhemmille oikeuden päättää, meneekö se mimmukka tai julle minnekään saamaan rotia eloonsa, vai jatkaako samassa porukassa niillä samoilla köyhillä eväillä joilla se ei ole tähänkään päivään mennessä pärjännyt. Lapsen ja nuoren täytyy tehdä aika paljon, että laki menee vanhempien yhteistyöhaluttomuudesta huolimatta lapsen etu edellä.

Kolmetoistavuotiaan paikka ei ole olla kesäyönä kylillä. Kolmetoistavuotiaan paikka ei ole olla kesäyönä kännissä kylillä. Missä näiden vanhemmat on? Ei jokaisen kylillä luuhailevan vanhempi ole rapajuoppona jossain niin että lapsi ei muuta mallia osaisi ottaa. Yllättävän monen vanhemmat on kotona katselemassa telkkaria, nukkumassa tai jossain kyläilemässä. Lapset on missä on. Minkäs niille voi tai edes viitsii voida.

Viisitoistavuotiaat päättää jo missä yönsä viettävät - for sure?!! Tuolla meidän kylän "keskustassa" on ollut jo pitkään ongelmana keskellä yötä mopoilla (ja traktoreilla, joo ollaan maalla) ajavat porukat, jotka ajelee alueella jossa eivät saisi taukoamatonta kaasuttelurallia läpi yön ja viereisen vanhustentalon (muista taloista puhumattakaan) asukkaat eivät saa todellakaan nukuttua. Nämä porukat lisäksi kulkevat ihmisten pihoissa tuhojaan tehden, pihatavarat tuhotaan ja omaisuutta varastellaan. Tätä on jatkunut jo pitkään ja poliisit resursseista johtuen ovat aika voimattomia asioiden suhteen, koska näiden porukoiden vanhemmat ovat yksimielisesti sitä mieltä, että missä niiden nuorien sitten kuuluu olla! Miten olis kotona?! Poliisi on äimän käkenä näiden vanhempien edessä, kun lasten ja nuorten annetaan itse päättää kouluöinäkin missä ovat ja kuinka kauan. Sanomattakin selvää, että todistukset ei näillä huippuja hivele ja hei, se levottomuus ja angsti siellä koulussa johtuu taatusti jostain joka vaatii lääkityksen -ei voi johtua vähäisestä yöunesta...

Mikä ihme aikuisia vaivaa? ! Mä olen niin vihainen ja tuhautunut kaikesta siitä tekopyhyydestä, millä vaaditaan pikkulapsille sitäjatätä tai muuten ne kärsii, kun kuitenkaan ei olla itse ottamassa mitään vastuuta yhtään isompien lasten elämästä (eikä kyllä niiden pienempienkään). Yhteiskunta ei ole meidän lapsista vastuussa vaan me vanhemmat itse olemme ja se on jukolaare aina  joskus hankalaa, raskasta ja vaatii omasta elämästä joustamista myös ensimmäisen kymmenen vuoden jälkeen (tosin mun mielestä oma elämä on sitä elämää, lapset kuuluu siihen ilman lisäviitteitä kuten ilma jota hengitän...) .

Ihmiset vois myös miettiä mikä siinä päivähoidossa on niin halvatun hienoa, että sinne pitää se lapsi saada vaikka kotonakin olis mahdollisuus olla ja kasvaa. Miksei ihmiset käytä perhepäivähoitajia? Ai niin, siksi, kun sehän tois eteen sen kontrastin, että joku toinen pystyy hoitaan kotonaan muutamaa lasta kun vanhempi itse ei. Eihän se nyt passaa. Tarhaan vaan, mutta vain seitsemän lapsen ryhmään, kahdeksan on jo ihan liikaa.

Ähh, nyt mä rupeen valmisteleen puutarhajuhlia, jotka meillä täällä tänään vietetään. Eikä ketuta yhtään, että vettä loikaa ja asteita on jotain viis ehkä. Voi hyvän tähären, toivottavasti palaan linjoille seuraavaks vähän positiivisemmalla pläjjäyksellä *virn*.

6 kommenttia:

 1. Tohon perhepäivähoitajakohtaan vaan, että siksi päiväkoti, eikä perhepäivähoitaja, että meillä on jo pph:sta hyvin huonoja kokemuksia. Päiväkodissa on useampi aikuinen, joten todennäköisyys, että edes jonkun aikuisen kanssa kemiat kohtaa, on suurempi. Hyvä pph on parempi kuin päiväkoti, mutta hyvän pph:n löytäminen on lottovoittoon verrattavissa. Siellä kun on niitä vanhempia ja niistähän sä jo kerroit.

  Muutoin aikalailla samaa mieltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep mä kyllä tiedän senkin, koska olen oikeastaan elänyt koko ikäni alueella, jossa joka toisessa talossa asui perhepäivähoitaja :D Se iso kaarti on nyt pikkuhiljaa jäänyt eläkkeelle täällä ja uusia ei ole niinkään palkkailtu, vaan ne lapset ainakin täällä kunnan taholta tunnutaan haluttavan sinne päiväkoteihin. <3

   Poista
 2. Mä just pelkään sitä, että alan luulla liian varhain että ne pärjää. Koska sitten, kun lapsi on jo selkeästi itsenäisempi mm. liikkumisen suhteen, se työ vasta alkaakin. Pohja pitää tehdä hyvin, jotta olisi edes vähän helpompaa. Tavallaan tuonkin takia on helpotus, että asutaan maalla...

  Musta lapsi ei muutenkaan tarvitse toimintaa koko ajan. Ei jatkuvasti tarvi olla kaveria, harrastusta tai jotain muuta aktiviteettia. Joskus on ihan hyvä olla tekemättä mitään ja joskus on myös hyvä, että lapsi keksii itse itselleen virikkeitä. Ihan aina ei tarvi lelujakaan, mielikuvitus on tosi hyvä apuväline kun sitä viitsii ja osaa hyödyntää, harjoittamallahan sekin onnistuu aina vaan paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen Janni ettei sulla ole mitään pelkoa, koska sä olet niin tiedostava vanhempi etten usko sun istuvan kotona aattelemassa kymmenen vuoden päästä että hoh hoi työ on tehty :D Ja todellakin on totta ettei lapsi tarvitse ohjattua toimintaa koko aikaa, pitää osata olla vaan "ja syleksiä kattoon" niin kuin mä erehdyin kerran lapsille sanomaan..... *iih*. <3

   Poista
 3. taas kerran asiaa :D ja tiiäkkö mitä,näitä uus-avuttomia vanhempia riittää.uskon,ett tilanne vielä vaan pahenee entisestään.... Siks must onki hyvä ett niit päiväkoti-ryhmien kokoja nostetaan,koska mun mielestä lasten kasvatus+hoito-vastuu kuuluu vanhemmille siitä lähtien ku niitä pirpanoita aletaan ootella..Ei yhteiskunnan velvollisuus on mukeloista huolehtia,kyll se äidille ja isälle kuuluu... Mun käy niin sääliks vanhemmat jotka ei osaa edes vettä keittää kattilassa,ellei kotia tuu joku ammatti-ihminen sitä kädestä pitäen opettaan...missä on vanha kunnon maalais-järki?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua, mä muistan kun muutama vuos sitten oli jossain juttua, että koulun kotsantunneilla nuoriso ei ymmärrä että perunasta voi tehdä muusia ja jauhoista kastiketta.... (ettei ne tulekaan valmispakkauksista) :( Nykyään on kuitenkin kaiken maailman tieto saatavilla, että miks ihmeessä sitä ei sitten hauta sitä tietoa, sitä mä kans ihmettelen. <3 <3 <3

   Poista