maanantai 4. toukokuuta 2015

Oodahdus älypuhelimille

Välillä mä mietin, onko ihmisten aina tarkoitus vaan jurnuttaa kaikesta, aivan kaikesta?!. Kun joku keksintö tulee mualimaan, sanotaan nyt vaikka tuli taikka sähkö , niin aina joku tutkijatyöryhmittymä lyö puolikaljut päänsä yhteen ja tekee siitä kuhmusta lopputuleman jotta huonoks on menny elämä johtuen milloin kustakin keksinnöstä. Että mikä se sellainen pyykkikonekaan oikein on. Laiskat muijat levittää bebaansa leveemmäks lohnottamalla laiskana (tai vielä pahempaa, kytsimällä ukkoparkaa ja vaatimalla parisuhdeaikaa) sensijaan että jynssäis kalsonkeja puhtaiks jossain padan äärellä aamusta iltaan (tosin tää patajuttukin vaatii sen yhden keksinnön, meinaan tulen. Mutta jos välttämäti haluaa olla askeettinen niin saa sinne kylmän veden ääreenkin mennä). Oijoijoi, niin  on paha! Nyt on varmaan joka aihepiiristä oma professorin ryökäleensä kömpinyt päivänvaloon ja luotsannut ilmoille uutisia jotka kaikki alkaa "Tiesitkö tämän älypuhelimen käytöstä!". Voi annamunkaikkikestää! Kas kun ei olla huudettu, että jäätelö on persiistä! Koska jos mä keskityn syömään mun jäätelöä, niin voi olla ettei mulla ole katsekontaktia mun lapseen just sillon, vaan tasan siihen ihanaa jäätelöön jota mä aion syödä tiputtamatta vaatteilleni. Se vaati ankaraa tarkkailua ja silmälläpitoa ja senhän mä osaan! Ei oo näkynyt uutisia tästä?! Ei? Miksei?!

Täähän kertoo vaan siitä kuinka tyhmiä me ihmiset muka ollaan ja vieläpä että kuinka paljon tyhmempinä meitä muka pidetään. Että me ei ite tiedetä, että lapsi tarvii huomioo, vaikka meillä olis sanomalehti (kielletään ne!!) , jäätelö (todellakin kielletään) tai älypuhelin kädessä (huoh, saatanasta se vehje nyt jokatapauksessa on). Että me niin muututaan tästä välineestä aivottomiks älykääpiöiks ja tarvitaan yhteiskunnan ohjausta oikeastaan kaikessa elämässämme.

En suostu tuohon muottiin! Mä ainakin sanoan tajuavani, että liika makoilu on pahasta - mutta sairastut jos et lepää. Liika syöminen on pahasta - mutta syödä pitää jotta jaksaa. Vesi vanhin voitehista - sitäkään ei saa silti liikaa juoda tai kellahdat kumoon.

Miksi en tajuaisi, että oikein oiva apuväline joka säästää aikaani, jolloin annan sitä siis entisestään lapsilleni ja läheisilleni,  on pahasta jos se vie multa kaikki vuorokauden tunnit?

Ystävät hyvät tutkimuksien tekijät, lausunnoissanne on suuri virhe. Se ei ota huomioon ihmisen omaa kykyä käsittää elämää, syy- ja seuraussuhteita. Ehkä kannattais vaikka googlata lisää tietoa ihmisen kehityskaaresta jotta seuraava suuri mullistava tutkimus menis pikkasen enempi kohilleen. (kauheen kätevää googlata vaikka bussissa puhelimella, tai hammaslääkärin odotushuoneessa, vaikka voihan senkin ajan tietysti joidenkin mielestä paremminkin käyttää - mieleeni ei just nyt tule että miten mutta...)

Minä käytän älypuhelinta enemmän kuin tavallista puhelinta käytin. Katson kaikki karttareitit, ruokareseptit, sanakirjat, laulunsanat, kaverien vinkit alennusmyynneistä - kaiken sieltä ja sillä. Menen lasten harrastusten omille nettisivuille ja katson vielä viime hetken aikataulumuutokset, kuka tuuraakin ketä ja missä, mitä siinä sähköpostissa lukikaan että pitää olla mukana. Kauheen kätevä mun mielestä! Lisäks sillä voi soittaa ja vastaanottaakin puheluita niin halutessaan *tyrsk*. Ja siinä olevalla kameralla olen ottanut kaikki kuvat viimeisten kuukausien aikana, en mä rupeis kulkemaan tuolla joku kauheeton järkkärihärveli kaulassa joka lenkilläni. Lisäksi meillä on viestirinki jalkkiksen suhteen siellä, jossa kukin vanhempi kertoo aikataulunsa tulevalle viikolle ja sen mukaan sumplitaan kuskausvuorot kentälle. Ei vois kätevämpää olla!  Ja nuorisolla on omien harrastusten piiristä omat porukkansa, ohjaajia myöten, missä kerrotaan lisäharjoituksista tanssikilpailujen suhteen ja muita vastaavia tärkeitä asioita. En pois vaihtais, en. Elämä olis paljon haasteellisempaa, jos kaikkea tätä varten joutuis avaamaan kotona tietokoneen - se vasta aikaa lapsilta veisikin. Niin ja ainahan niitä löytyy joidenka mielestä ennenvanhaan mentiin savumerkkien mukaan, mutta saahan sitä toki tänäpänäkin mennä. Kovasti paljon jää vaan kaikesta sivuitte, jos ei ihan ajantasanen tiedotus tavota joka kerta. Mutta kukin tavallaan! Eihän se mikään elämän ehto ole, mutta ei se sen pahempikaan ole, kuin sähköliesi tai katuvalo. Sitä pitää vaan osata käyttää ja sitä osaamista meillä kaikilla kuitenkin on. Jolla ei ole, niin hävetköön keskenäns.

Mä taidan nyt käpsytellä kattomaan oisko vielä kahvia ja sitten menen istumaan kiikkustuoliin. Ennen kuin sekin kielletään, sillä tokihan siinä nyt ihmine viihtyy paljon paremmin kuin tavallisella tuolilla. Sekkii aika on sitte jostain tärkeemmästä pois, kun siinä ilmoja heiluttelen menemään ihan turhanpäiten...

9 kommenttia:

 1. Siin on vehkeessä puolensa ja puolensa ;) Ne sanoo tosiaan, että tulikin on hyvä renki mut melkosen kehno isäntä. Älypuhelin on varmasti aivan loistava vehje (mulla kun ei ole, niin käyttökokemustakaan ei ole) nimenomaa kaikkeen tuohon, samalla pelillä hoituu melkein koko arjen hallinta. Ja sehän on kätevää, toki.

  Se toinen puoli näissä nykyvehkeissä kuitenkin on, että se irl-kohtaaminen jää monesti turhan pinnalliseksi, jos ei jopa kokonaan välistä. Ei laitteen vika se, tietysti, vaan käyttäjän. Mä ihan periaatteesta vastustan irl-kohtaamisten katoamista. Kokoustan mieluummin naamatusten kuin laitteen välityksellä, istun kahvilassa mieluummin kulloisenkin seurani kanssa kuin fb:tä samalla kiivaasti pläräten, ettei vain jää mikään välistä. Otan sänkyynkin illalla mieluummin mieheni kuin käpertyisin älyvehje kainalossa.

  En tahdo olla aina tavoitettavissa netitse, puhelimitse tai edes pullopostitse. En, vaikka nykyään pitäisi olla saatavilla aina ja kaikille. Taskussa piippaava laite vaatii huomiota seurasta riippumatta. Vähän niin kuin tamagotsit aikanaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuohon loppuosaan kommentistasi heti , että eihän se laite sinua määrää vaan sinä itse :) Ja mun aika ei todellakaan riittäisi jokaisen ihmisen oven takana juoksemiseen kun välimatka on jopa satoja kilometrejä että silloinhan se kohtaaminen jäis vallan pois. Juurikaan en sitä "selitystä" ymmärrä että puhelin korvaa irl-kohtaamiset -kenellä muka? Ei mulla ainakaan koskaan. Se vaan lisää kohtaamisia niidenkin kesken joita en muuten ikinä tapaisi :)

   Poista
  2. siitäpä se "hyvä renki", sä oot sille vissiin hyvä isäntä :) Mä tiedän tosi monta, jotkei vaikka lenkkeillessään huomaa muita tienkäyttäjiä ollenkaan ;) Siten tiedä, olisinko itse isäntä vai renki.

   Poista
  3. No mää siitä hyvästä tiiä, mutta ankara ainakin *muah hah*. Meillä ei muuten ole kuunaan ollut tamagotseja (vai miten ne kirjoitetaan). Joo siis tokihan mä ymmärrän mitä ajat takaa ja onhan se valitettavasti totta, mutta ei se ole laitteen vika vaan ihan sen ihmisen huonommuutta, sitä mä taas ajoin takaa :D

   Poista
 2. Voi ei, toivottavasti et suivaantunut siitä minun postauksestani jossa vastaavasta aiheesta puhuin juuri (se puistokohtaaminen, kun eräs äiti oikeasti koko puistoreissun ajan tutki puhelintaan samalla, kun lapsi yritti kiinnittää hänen huomionsa).

  Musta älypuhelin on lähtökohtaisesti hyvä juttu, se on vaan harmi miten monet tavallaan "uppoaa" siihen älypuhelimen maailmaan just niin ettei ne nää eikä kuule (tai ainakin siltä vaikuttaa) mitä ympärillä tapahtuu. En siis tarkoita, että hetkellisesti näppäilee sitä puhelintaan (teenhän minäkin niin :D) vaan että siitä puhelimesta ollaan niin riippuvaisia että se pitää olla koko ajan menossa mukana. Siis siten, että ei tavallaan osaa olla ilman puhelinta, vaan sitä selaillaan kaikkialla, melkeinpä koko ajan... Toki sehän ei ole älypuhelimen syy, toiset nyt koukkuuntuu herkemmin ja toisilta kohtuus kenties puuttuu muutenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei en tietenkään! Toki juuri kertomasi kohtaus on tyypillistä ja nimenomaan väärin. Olen kanssasi täysin samaa mieltä :D Tarkoitin sitä hassua tosiseikkaa jossa aina löytyy jotain tutkijoita joidenka mielestä syy on laitteessa eikä ihmisessä :D se on mielestäni vastuun siirtoa ihmiseltä pois ja ikäänkuin tekee laitteesta sen pahiksen.

   Poista
  2. Tuo on ihan totta. Tuli mieleen noista tutkimuksista ylipäätänsä, että jatkuvasti muutenkin tehtaillaan uusia tutkimuksia aiheesta kuin aiheesta ja jatkuvasti suositukset (asian kuin asian suhteen) muuttuvat, ja meidän tavallisten pulliaisten on jo hankala pysyä kärryillä siitä miten nyt sitten oikeasti pitäisi/olisi hyvä tehdä ja meneekö joku asia pilalle jos ei teekään totutun kaavan mukaan vaikka se aiemmin tuntuikin toimivalta.

   Poista
  3. No siis juurikin näin - tää oli just mun pointtini, mutta toin sen varmaan vähän huonosti esiin. Että kaikesta ne vääntääkin tutkimuksia! Ja vähän kaikesta niitä löytyy vastakkaisin tuloksinkin.... Hih!

   Poista
 3. niin,oikea kapine,kun sitä käyttää oikein. mutt... kyll se ainakin mun lähi-piirissä on enemmän turhassa käytössä. eihän sitä ilman voi vessaankaan mennä :) ainakaa meijän teinit...jää pian joku tärkee juttu väliin :) ja oon sankarin kans samaa mieltä monessa asiassa. kyll mut on jätetty rannalle "ruikuttamaan" ku en satu sitä puhelinta omistamaan. mutta valinta on mun,en halua moisen aparaatin vangiksi.

  VastaaPoista