lauantai 21. helmikuuta 2015

#lapsiperheen #toimiva #eteinen #mahdoton #yhtälö -OSA "TODISTUSKAPPALE"

Paitsi jos niitä lapsia on jotain YKS...
Mä en ymmärrä mitä me oikein tehtäis meidän murheenkryyni-eteiselle. Kun mitä ikinä sille koskaan milloinkaan tekeekään, niin se on vähän kuin laittais jonkun hoikentavan kiristys-tukiliivi-suitsaitin itselleen: joo, jostain se läski lähtee, mutta johonkin se menee. Eikä se silti poistu siittä kropasta mihin on taloks asettunu... Sama juttu noiden eteisroippeiden kans. Jos ne ei ole eteisessä, niin jonkun muun oven takaa se kaaos vyöryy vastaan.
Mä en mitenkään enää voi miestä yhyttää rakentamaan meidän huusholliin lisäsiipeä pelkille kengille. En.  Joten mun on nyt vaan jotenkin tää selvitettävä.

Meidän nykyinen eteinen on sinällään suhteellisen toimiva, siten miten toi nyt voi toimia. Mutta ruma se on. Ihan kamala. Mun tekee mieli aina juosta siinä kohtaa ja lujaa. Mutta vähän mahdotonta tähän vuodenaikaan, kun mun perässä kulkee kuitenkin noi pikkutenavat jotka täytyy pukea ja riisua just siinä tilassa... Siivouksesta, tai siis järjestyksen puutteesta, kans huomaa, että aika vauhdilla on sen läpi tullut pyyhällettyä!

 Meidän eteinen on oikeastaan sellainen kuisti. Pullistuma talon etuosassa, ikkunoineen päivineen. Ja jottei menis niinkun maalaisromanttiseks höpinäks, niin vielä sellaisilla aika rumilla ikkunoilla höystettykin. Ja niitä on ihan liikaa ja kummallisissa paikoissa.
Kun siis. Meitä oli puolet vähemmän melkein kun tähän taloon on asetuttu ja ...ja. Me muutettiin vielä yläkertaan portaiden kulkua niin, että portaat alkaa, vähän kuin mummoloiden vinteille konsanaan, tuolta eteisestä. Tällä, rappusten umpioimisella, me saatiin taloon suljetumpi väylä olkkariin ja yläkerrasta roihuava meteli tänne alakertaan vähän vaimenemaan. Paino sanalla vähän.

Mutta siis tähän porras-systeemiin ollaan kyllä tyytyväisiä, ainoa hankaluus siinä on se, että kaikki kulkee tosiaan sieltä eteisen kautta ylös-alas-ylös-alas... Miten ihmeessä kura ja sulaneet lumiläiskät pidetään pois sukkien pohjista? Niinpä niin.

Peilistä pilkottaa portaat valoineen
Ja kun joka seinällä on jotain. Ikkunoita on kolmella seinällä, kahdella seinällä on vielä oviaukotkin ja sitten on vielä se porras-aukkokin. Laitapa siinä sitten naulakoita ja kenkätelineitä! Kaiken kukkuraksi meidän järkyttävä arkkupakastinkin majailee siellä. Kun ei sille ole muuta paikkaa! Tarkoitus olisi hankkia pienempään tilaan menevä pystypakastin taloon ja viedä iso arkku varastoon, jossa on lämmitys. Mutta kaikki on vaan kokoajan pitäis-asteella. Rahalle on ihan just muitakin käyttökohteita löydetty (veromätkyt, veromätkyt, mainitsinko jo veromätkyt) kuin jotkut mun silmää haittaavat eteisen rumuudesta lähtevät vyöryt. Joo. Tosi hyvät lähtökohdat siis huikeelle sisutuselämykselle!
Mikä pakastin, missä?!

Sankari Sekalaista Sakkia-blogissaan heitti kuitenkin tuossa vuodenvaihteessa haasteen ilmoille, että josko laitettais järjestystä elämään ja eteiset kuntoon. Heti olin valmiina, koska tää on mua aina niin häirinnyt. Kesäaikoina me kuljetaan melkein vallan muista ovista (meillä on ulko-ovi keittiöstäkin, olkkarista ja kodinhoitohuoneestakin, mutta toi viimeks mainittu ei oikein ole vielä niinku viimeistellyssä kunnossa *muah hah* ). Meidän eteishirvitys on siis seinämateriaaliltaan puupanelia, katto sitä samaa ja lattia kamalaa terrakotan väristä kivilaattaa -se oli muotia silloin se. Jak! Seiniä on koitettu maalailla valkoisiks sieltä täältä, kyyyllä luit juurikin oikein: sieltä täältä. Ulko-ovea on elukat riuhtonu riekaleiks ja se nyt muutenkin vaihdetaan joskus. Ei kuitenkaan vielä. Nyt tehdään jotain mitä kyetään ja suunnitelma on siis tämä:

-Seinät maalataan
-Lattiaan jotain tummaa eteismattoa, jonka pystyy pesemään ja imuroimaan ilman että imuri nielee sen mennessään (jos löytyy jotain mattoa, halvalla, joskus)
-Pakastin ensin toiseen paikkaan siellä eteisessä, odottelemaan lopullista poistumista
-Istuinpenkki 
-Yhtenevät naulakot kahden sekalaisen tilalle
-Kengille joku älynväläys-säilytys

Tosi helppo nakki, noooot. Meitä asuu täällä yhdeksän henkilöä tällä hetkellä. Jos ajattelee noin niikuin kenkiä, niin kaikki tarvii tähän vuodenaikaan ainakin kumpparit (sori, maalla nyt vaan tarvii), talvikengät ja lenkkarit. Kesällä sitten kaikki klipsuttimet ja klopsuttimet lisää. Mut miettikääs, 3 paria x 9 henkilö = 27 kenkäparia, ihan vaan päivittäiskäytössä olevia.

Mihinmänetungen? Ja missä kaikki muut säilyttää niitä jääkiekkovarusteita, jotka nyt on meidän parjatun pakastimen päällä k-kaupan kasseissa? Meidän isompien takeille on jo laitettu aulan puolelle naulakko, kun ei toi eteinen vetänyt enempää. (Aula on kyllä aika mahtipontinen ilmaisu sille tilalle joka pönöttää vessan oven takana, mutta joku kulkuväylä se nyt kuitenkin on).

No, jäämme oottelemaan, mie yhtä mielenkiinnolla kuin tekin, luultavasti. Mutta haasteen ensimmäinen osa on otettu nyt vastaan ja maalipytty oottaa eteisessä lapsen päikkäreitä. I´ll be back!

P.s. Jos joku nyt sai allergisen reaktion näistä kuvista, niin be my guest. Mä en edelleenkään stailaa näitä kuvia, en mitenkään. As you can see...

16 kommenttia:

 1. Mä niin tiedän että tuskailen samojen ajatusten kanssa täällä kans kohta! Meillä on erikseen myös tuollainen patti talossa, joka on siis kuraeteinen.. tähän taloon muuttaessamme meillä oli kolme pikkuista, nyt ne kolme on jo vähän isompaa ja sitten on kaksi uutta pikkuista.. öh, tuo koppero käy ihan just pieneks. Kengille on jo kahden vetolaatikon ja kolmikerroksisen telineen lisäksi hankittu saavin kokoinen kori, naulakkojakin on jo kaksi kappaletta. Kaapit ja korit alkavat olla aika täynnä jos ihan totta puhutaan! Miks me ei herran jestas tehty tuosta isompaa? :o no onneksi tuo mun parempi puolisko taitaa nämä sahaus ja vasarahommat, äkkiäkös tehdään pattia patin perään :D tsemppiä teillekin urakkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Salla, pattia patin perään :D <3 Kiitti tsempeistä, mä olen kyllä nyt tullut siihen tulokseen että se urakoidaan oikein kunnolla eikä vaan pintasipaisulla... vaikka ikä ja terveyshän tässä menee, kun kukaan ei osaa nikkaroida täällä ja kaikilla on vielä eri mielipidekin asioihin. Kiäääk!

   Poista
 2. Laitoin jo aiemmin yhden kommentin, mut tuli joku error? Elikkä mitä jos pakastimen paikalle joku kenkähylly/-lipasto/-arkku/-kaappi? Kyllä näyttää tutulle nuo vaatemäärät, ja ei oo tosiaan vähenemään päin meilläkään. Kohta alkaa kuravaateshow, oikeastaan ois jo nyt, anna mun kaikki kestää eli hermo menee jo pelkästä ajatuksesta... Tuollaisen kuistin minäkin voisin ottaa, jos saisin, mutten saa :/ (only in my dreams!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo en tiä mikä bloggerissa on, mä kerran klikkasin julkaisemattomat kommentit ja niitä oli yhtäkkiä muka jotain 700 !!!! :D Pikkasen meni sydän kurkkuun. Mut sit ei ollukaan ihan niin montaa... *huh*. Joo siis yhtä kaappia jo tänne meinattiin, mutta perskules kun noi ikkunat on tiellä joka suunnassa. En tiedä täytyiskö niistä osa suosiolla laittaa seinän alle muutenkin, kun tää on niin vaikee huone.... :/ Joo siis kurasia koirantassun jälkiä on jo koko maailma täynnä, voi pojat, tästä se alkaa.....

   Poista
 3. Kiva haaste! Kauniin valkoseltahan toi eteinen tuossa yhessä kuvassa näyttää! Eteiset on kyllä yks murheen kryyni! Aina väärän malliset, liian pimeät, ahtaat tai typerästi suunniteltu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kiva - ja eteinen on enää muisto valkoisesta vaan, oi ei, mä saan päänsärkyä! :D Joo mikä niissä eteisissä onkin kun ne on aina väärät. :D

   Poista
 4. Rautakaupoissa metritavarana myytävänä kuramatto voisi olla ratkaisu tuohon veden ja soran kulkemisen eteenpäin. Ei se niitä pysäytä, mutta oma kokemukseni on, että maton pinta kuivaa tosi nopeaan ja on myös sellainen, että imurilla lähtee hiekat ja sorat haipakkaasti pois, ne eivät "imeydy" maton sisään. Eri leveyksinä löytyy, värejäkin kai. Itse tykkään, kun eteistilassa, jossa kuljetaan sekä ulkokengillä että sisätiloihin, on mahdollisimman iso pinta-ala peitetty kuramatolla. Siistinä on itsellä pysynyt useamman vuoden ja en kyllä ole pessyt (ois ehkä pitänyt..., mutta kun imurointi näyttää riittävän) ja pohja on kuminen, joten loska/vesi ei mene läpi ja pysyy myös paikoillaan, annan talviaikaan traktorinpohjakenkien kuivuakin maton päällä.

  En keksi noin monille kenkä- ja saapaspareille ehdottaa muuta kuin ikkunoiden alle jääviä hyllyjä/kaappeja ilman ovia, joihin siis - periaatteessa - lapset laittaisivat kengät ja saappaat paikoilleen. Hyllyihin voi muuten leikkauttaa kuramattoa määrämittoina (riippuu varmaan rautakaupoista, itse olen saanut ihan mittoihin leikattuna paloja) niin hyllyt pysyvät siistimmän näköisinä ja helppo puhdistaa imurilla. Ovia en ehdota, koska tulisiko niitä suljettua ja jalkineet kuivuvatkin paremmin, kun ilma kiertää. Avoin hylly/kaappi voisi olla niin tukeva, että sen päälle voisi istua pukemaan ja jättää myös niitä treenikasseja ym., olisivat ainakin pois lattialta jos eivät tokikaan piilossa. Tämä idea edellyttää pakastimien poissiirtoa kyllä ensin, että siinä mielessä ei mikään nopsa apu ole.

  Kaikkiin mahdollisiin järkeviin/vapaisiin kohtiin (eri korkeuksille, lapset/aikuiset) koukkuja ja niihin omaa silmää miellyttäviä kangaskasseja, joihin tunkea hattuja, kypäriä, hanskoja ym, kaikkea mikä vaan mahtuu mahtuu. Koreihin ei ehkä niin helposti tule laitettua tavaroita kiireessä paikalleen, mutta jos ne voi rytätä vauhdissa kassiin, niin sen tekee helpommin. Se on joskus niin vähästä kiinni, olen huomannut.

  Terkuin uusi lukija, joka seuraa kiinnostuksella tilaratkaisujen etenemistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos mahtavasta pohdiskelustasi! Mun täytyykin kyllä mennä ottamaan selvää noista kuramatoista, koska joskus meillä oli sellaista "pätkä" ja se oli kaikinpuolin ihan loistava muuten, mutta siihen jäi karkeuden vuoksi koiran ja kissankarvat niin lujaa kiinni, ettei ne lähtenyt edes imuroimalla irti. Siitä on jo jonkin verran vuosia aikaa, että luultavasti niitä on täällä takaperän marrkinoillakin jo jotain muutakin materiaalia kuin sitä yhtä! Kiitti vinkistä siis! Mä olen muuten tollasia penkki-kenkähylly-yhdistelmiä joskus miettinyt mutta en ole osannut mistään oikein niitä etsiä. Oikeastaan tarvis varmaan hankkia joku nikkariniilo sellaiset tekeen (juu ja se ei ole toi mies tuolla, hehh hehh). Sillä se ratkaisu tulis kyllä suurinpiirtein loppuelämäks :) Tiätkö, sä ihan pursuat viisautta ja raikkaita ideoita, miksen mä ole tota kangaskassipussukka ideaa itse keksinyt?! Aivan mahtavaa, mä nappaan senkin kyllä mukaani :) Tästä tulikin vähän pidempi projekti, mutta aina vaan paree kun tulee sitten kuntoon!

   Poista
 5. samaan haasteeseen minäki aattelin osallistua :D Kuviaki oon ottanu,ku sais ne sit sinne blogiin asti. Meillä niitä kulku-paikkoja on kaks,puhutaan arki-ja pyhä-etteisestä :D No joo...melkoista soveltamista se on jos on iso porukka ja pienet tilat. neuvoja en osaa antaa,en sit yhtään :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä Suvi! Mä odotan innolla! Mä olin muuten viime yönä unessa teillä kylässä :) Tai me oltiin siis koko perhe! Ja sulla oli ihan pieni vauva jota mä tulin niinkun kattoon <3 Hassuja unia!

   Poista
 6. Ehdottamasti mielenkiinnolla odotan, mitä keksit :) Se meidän hieno uusi lipasto... Vähän niinku note to self, älä ota ensin rottinki-koreilla (tai edes wannabe-sellaisilla) lipastoa ja sen jälkeen koiranpentua. Ei ole hyvä yhdistelmä se. Että toi meidän eteinen, se on taas lähtöpisteessään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ou mai, anteeks kun nauratti ihan hirveesti, mutta jotenkin nyt vaan aika hauskaa, että tää onkin tälläinen jatkuva prosessi :P Joo meillä ei todellakaan ole mitään rottinkista, meidän ainoa tuolikin vietiin yläkertaan kun yks koira otti siitä ohimennessään suupalan aina kun kerkes....

   Poista
  2. Kyl joo naurattaa muakin tää tilanne :D Onneks kohta vaihtuu kausi, ja eteiseen tulee tilaa, kun talvivaatteet roudaa varastoon. Ehkä mä vaan otan ne maaliskuun lopun kuvat sit vasta, kun talvivaatteet on vaihdettu välikauden vaatteisiin :D

   Poista
 7. Ite tykkään siitä, että ulkovaatteet on ovien takana piilossa. Sillä tavalla meidän yhdeksänhenkisen poppoon eteinen näyttää aina siistiltä :D

  Mutta voisko teillä toimia eteinen, jos tokassa ja toiseksi vikassa kuvassa olevilla seinillä olisikin lähes seinänlevyiset naulakot kahdessa korkeudessa? Ylemmät naulakot isoille, alemmat pienille. Vihreä lipasto vessanoven taakse aulanaulakon tilalle. Jos pakastimen voi siirtää muualle, niin sen paikalle syviä saaveja, joihin mailat, kypärät, luistimet voi heittää. Tai sitten pari syvää isoa puulaatikkoa. Ikkunalauta tuplakuplineen pois ja siihen nurkkaan täyteen kenkähyllypenkkiä, kuten aiempi anonyymikin ehdotti. Mä en kuitenkaan ripustelisi koukkuja ja pussukoita kaikkiin mahdollisiin paikkoihin vaan nimen omaan keskittäisin: kahdella seinällä olevat neljä naulakkoa kaikki samanlaist/ainakin samanväriset, samaa väriä myös harrastusvälinelaatikot/saavit ja kenkähyllypenkki (jossa 2-3 hyllyä korkeussuunnassa). Koko lattian vois ehkä peittää yksivärisellä kuramatolla. Kun puitteet eli valkoisiksi maalatut seinät, yksivärinen lattia ja keskenään samanväriset kalusteet ovat selkeät niin se rauhoittaa ja yhtenäistää ilmettä, vaikka tilassa olisikin paljon vaatteita ja kenkiä. Tosin kävisinvielä tiheällä kammalla läpi, onko jokainen tavara varmasti tarpeellinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Oi, lisää ideoita, ihanaa :) Mahdoitko telepaattisesti vakoilla mua, kun nimenomaan ikean sivuja selasin ja mietin niitä kaikkia kaappi-yms järjestelmiä tonne eteiseeni! Kun aloin miettiä ihan samaa, että siistimmältä se rotisko huone näyttäis jos kaikki olis ovien takana - ainakin periaatteessa :D Joo toi seinätila on hankala, kun sitä ei oikein ole ja nuo mainitsemasi seinät on ainoat - niistäkin tuo kapeampi on oikeastaan melkein mahdoton, kun meillä on siinä seinässä valokatkaisijat ulkovaloille ja kaiken kukkuraks lattialämmityksen säädin tyhmästi keskellä ja matalla siinä seinällä! Se ei näy tuossa kuvassa edes, koska oon tavallaan ton hattuhyllyn päällä - ja tuo naulakko on tuossa siis lasten korkeudella. Sähkömiestä tarvittais ehkä, että sen sais jotenkin siirrettyä ...? Periaatteessa mulla on lähtenyt tää jo lapasesta siinä mielessä, että olen miettinyt jääkiekkokamoille jo uutta paikkaa, niin sekin auttais aika paljon - tosin se tietää aina lisää remontointia :D Mutt tykkäsin sun selkeestä linjasta, se tekis kyllä hyvää tähän huusholliin! Ei sulla kuvaa olis teidän? :D Löysin muuten ikean sivuilta ihan edullisia (oliko jopa vitosen luokkaa) jotain kenkähyllysysteemeitä, joita vois johonkin kaapin sisuksiin laittaa että pysyis järjestys niissäkin. Kyllä tää tästä! Ihanaa kun ideoita satelee <3

   Poista
 8. *merkkaan, luen sit joskus, ehkä, jos muistan!

  VastaaPoista