maanantai 29. joulukuuta 2014

Pakkasaamua meiltä maalta!

Mittari näytti kelppeet kakskytneljä astetta pakkasta tänä aamuna. Joen usva olis kertonut sen meille ilman mittariakin... aika hyisen näköistä! Jos tuossa kuvassa näyttää jotenkin maa karvitulta (siis siltä että joku on raapinut siitä lapiolla viimeisetkin lumet jonnekin muualle) niin se johtuu siitä että juuri niin on tehty. Meillä on rossipohjainen talo (jossa on siis kivijalassa tuuletustilaa, kuten ennenvanhaankin, juu nou) ja niinsanotut kissanluukut on luukuitta. Ne täytetään lumella jottei huiku käy läpi talven. Lumi on hyvä eriste!

Ollaan onnekkaita ja meillä lämpö on pysynyt hyvin pirtissä, tarkenee kulkea paitasillaankin (ja kun otin tuon kuvan joellepäin eli käänsin siis hetkeksi selkäni pikkuveijarille, niin hän oli mennyt F-securen sivuille tietokoneellani ja näpytellyt sinne jotain joka "is not available". Mun oma pikkuhakkerini!)... Vaikkei siis saatu joskus etsittyä meille vanhaa taloa, niin onhan tässä uudemmassakin omat puolensa ja yksi niistä on ehdottomasti lattialämmitys. Maalämpö toimii (kopkopkop, ei ole aina toiminut mutta se olikin kyllä tekninen vika) ja tulisijat lämmittää loput jos tarve vaatii.

Auringon keltaa taivaalla. Rakastan näitä hetkiä! Kyllä pellon laidassa on hieno asua, näkee kauas ja korkeelle.


Pian sitä keltaa oli jo sisälläkin, komeesti paistaa meinaan. Sanoinko mä jo miten täällä maalla herätään maanantaiaamuun? No tietenkin niin, että puhelin soi vimmatusti. Todellakin kirjaimellisesti vimmatusti. En ehtinyt ekaan soitoon vastata edes, vaan pällistelin ja räpyttelin ja niistin ja ihmettelin mikä täällä piipittää. Samantien se soi uudestaan ja koitin kovasti pyyhkäistä pintaa vastatakseni. No ei se ottanut mun pyyhkäisyä huomioon alkuunsakaan, mutta sainpa soitettua numeroon takaisin kun se vihdoin lopetti pirisemisensä. Äärimmäisen vimmainen naapuri (maalaisnaapuri - kilometrien päästä, aika monen monen kilometrin) tivasi miksei meidän talossa puhelimeen vastata, nih! (kieltämättä se tuntui hassulta koska justhan mä vastasin, mutta ei täällä maalla olla niin tarkkoja...) Samaan syssyyn höyrysi kuinka oli koko eilisen soittanut eikä meillä vaan vastata, mikä tähän on niinkuin syy hän haluaa tietää!! Olin kieltämättä ihan ällikällä. No siis soittajalla oli ollut joku väärä numero ("miksi ihmeessä siellä sanotaan ettei numero ole käytössä, nih?!"... veikkaisin että siksi ettei se ole käytössä?) ja lopulta oli löytänyt minun numeroni sitten ja päässyt hädästään. Ja se hätä oli? No kun pitäis vähän puskaa raivata heidän peltotilkkunsa reunasta. Että jos menee teidän tallin polun vieren puskaa kans, niin haittaako. Ei sitä lie nyt raivata, mutta joskus. ....Ööö?

Näin  meillä maalla.Täällä vaan oikeesti ei voi elää samoin periaattein kuin jossain muualla. Täällä täytyy miettiä laajempia kokonaisuuksia, kuten vaikka sitä, että onko se nyt sitten niin nokonnuukaa yhtään kellekään mikään yliarvostettu asia , kuten käyttäytyminen puhelimessa. Eikun kahvetta kuppiin ja edelleenkin nostetaan hanskaa kun tuokin soittaja traktorillaan karvalakki päässä tutajaa vastaan.

Mutta kuin näyttääkseen erityisen monimuotoisuutensa tämä kylä, soi puhelin toiseenkin kertaan ja siellä ihminen kyseli miten me voidaan. Kun oli kuullut kuinka ollaan kipeinä oltu jo pitkään. Että hän on semmoinen sissi jottei taudit hevillä tartu ja jos tarttuu, niin on nnopea potemaan ne pois, että milloinka vaan on tarvis niin hoitoapua saa. Että ei hällä muuta, aatteli vaan soittaa kun om alauma on jo maailmalla ja tietää mitä se on kun ne on niin siinä ja sairastetaan viikko tolkulla.

Miettikääs. Näin täällä, meillä maalla.

P.s. Joulun hittilelu numero yks: kaks vuotta vanha pimpelipompeli-lelu, johon vaan laitettiin uudet patterit. Isommatkin istuu sen ääressä kuin ainokaisen lämmönlähteen olisivat nähneet ja painelevat hartaasti erilaisia komppeja ja biittejä ilmoille. Ahh hahh hahh. Tää on niin tätä!

5 kommenttia:

  1. Mä mittään tiedä, mutta ku vaa vanhenee, niin tääkin teksti jotain nestemäistä meinaa saada silmäkulmaan aikaiseksi, mitä lie roska mennyt, mut ihanaa maanantaita sinne teille!

    VastaaPoista
  2. upeeta,ihania naapureita teillä <3 ja pakkasta paljo enempi ko meillä,hyytävän kylmän näköistä tuolla joella :O

    VastaaPoista